Hope on the Big Screen

Hope on the Big Screen

Project

 

Το "Hope on the Big Screen" είναι το νέο πρότζεκτ του κινηματογράφου Τριανόν σε συνεργασία με τους κινηματογράφους «Διονύσια», «Σινέ Αργυρούπολη», «Φλερύ» και «Αλεξάνδρα Χαλανδρίου» στο πλαίσιο του προγράμματος CollaboratetoInnovateτου Ευρωπαϊκού δικτύου EuropaCinemas. Aφορά σε 20 κινηματογραφικές προβολές σε 20 διαφορετικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ), Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (Κ.Ε.Δ.) και Δομές Φιλοξενίας/ Προσωρινής Υποδοχής που βρίσκονται σε Νησιά και στην ηπειρωτική χώρα και προσφέρουν προσωρινή διαμονή σε υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα διεθνούς προστασίας στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας. Φιλοξενούν επίσης μέλη της οικογένειας των αιτούντων διεθνούς προστασίας, καθώς και ασυνόδευτους ή μη, ανηλίκους, και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η κινηματογραφική προβολή μιας ταινίας πάντα προσφέρει μια απόδραση από τα άγχη, το στρες και τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πρόσφυγες που έχουν βιώσει τραύματα και δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους.

 

Η ταινία

 

Η ταινία που θα προβάλλουμε είναι το "LE CHÊNE" / "The Heart of Oak" / “H Δρυς”. Μια θεαματική ταινία περιπέτειας/ ντοκιμαντέρ που συγκεντρώνει ένα εξαιρετικό καστ: σκίουρους, πασχαλίτσες, κίσσες, μυρμήγκια, ποντίκια του αγρού…. Όλος αυτός ο ζωντανός, ηχηρός και υπέροχος μικρόκοσμος σφραγίζει τη μοίρα του γύρω από αυτό το μεγαλειώδες δέντρο που καλωσορίζει, τρέφει και προστατεύει όλα αυτά τα πλάσματα που κατοικούν από τις ρίζες μέχρι την κορυφή του. Μια ποιητική ωδή στη ζωή όπου η φύση είναι η μόνη που εκφράζεται.

Εκτός από τον συμβολισμό του δέντρου της ζωής που φιλοξενεί τα πάντα ειρηνικά, υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτή η ταινία είναι το κλειδί σε αυτό το πλαίσιο πολυπολιτισμικού και πολύγλωσσου κοινού. Δεν υπάρχει ανθρώπινος διάλογος. Έτσι είναι προσβάσιμο κυριολεκτικά σε οποιονδήποτε, παιδιά και ενήλικες ανεξαρτήτου πολιτισμικού και γλωσσικού υπόβαθρου.

«H Δρυς» (LE CHÊNE / The Heart of Oak) μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τους φιλοξενούμενους στις Δομές, ιδιαίτερα αυτούς που παλεύουν με τις προκλήσεις της επανεγκατάστασης. Η παρακολούθηση μιας ιστορίας ανθεκτικότητας, επιμονής και ελπίδας μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ενθάρρυνσης και κινήτρου. Παρέχει επίσης ένα μεγάλο περιβαλλοντικό μήνυμα. Στην πραγματικότητα αυτό το project αναπτύσσεται σε τόσα πολλά επίπεδα που είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε.

Τρέιλερ της ταινίας : https://youtu.be/BG2pX1NfT00

 

Pop-up Cinema

 

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στο Pop-upcinemaπου εγκαθιστά η ομάδα του Τριανόν και αποτελείται από τη φουσκωτή οθόνη, προβολέα DCP και σύστημα ήχου DolbyDigital. Προσφέρουμε μια μοναδική και καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία με μεγάλη οθόνη (BigScreen) και ήχο DolbySurround υψηλής ποιότητας. Η παρακολούθηση μιας ταινίας στον κινηματογράφο επιτρέπει να βυθιστεί κανείς πλήρως στην ταινία και να την απολαύσει όπως πρέπει. Μεταφέρει τους θεατές σε έναν άλλο τόπο και χρόνο, μακριά από περισπασμούς του έξω κόσμου. Γι' αυτό και εξασφαλίζουμε τις καλύτερες συνθήκες θέασης.

 

Η ομάδα του Τριανόν

 

To ΤΡΙΑΝΟΝ, ο ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας, βγαίνει εκτός των τειχών. Είμαστε μια πολύ δυναμική και φρέσκια ομάδα με στέρεα τεχνογνωσία και τεράστια εμπειρία στο χώρο της ελληνικής κινηματογραφίας. Διοργανώνουμε κινηματογραφικές προβολές και μετατρέπουμε τον κάθε τόπο, τον κάθε χώρο σε ένα μαγευτικό υπαίθριο κινηματογράφο.

Στήνουμε έναν εκθαμβωτικά όμορφο θερινό κινηματογράφο και δημιουργούμε το πιο πρωτοποριακό κινηματογραφικό - πολιτιστικό event που έχετε δει. Δεν είναι τυχαίο που η ομάδα μας είναι βραβευμένη στα Εvent Awards στην κατηγορία της καινοτομίας.

 

Στόχοι

 

Αυτή η πρωτοβουλία είναι η πρώτη που απευθύνεται εκτεταμένα σε κέντρα μετανάστευσης και ασύλου όπως τα Κέντρα Ταυτοποίησης, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα και οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Οι κινηματογραφικές προβολές φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, προωθούν την κοινωνική συνοχή στην κοινότητα. Δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία και μια αίσθηση κοινότητας, οι προβολές κινηματογράφου βοηθούν στην ενίσχυση των σχέσεων και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των φιλοξενούμενων στις δομές, που μπορεί να προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά υπόβαθρα και πολιτισμούς.

Επιπλέον αναδεικνύονται θέματα ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας για προσφυγικούς σκοπούς.

Είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση στους κινηματογράφους της κοινωνικής ευθύνης που στις μέρες μας έχει γίνει αναγκαιότητα. Οι πόλεμοι, οι σεισμοί ή άλλες φυσικές καταστροφές ανέπτυξαν νέες ανάγκες σε αυτήν την επερχόμενη νέα εποχή. Ο ρόλος του κινηματογράφου ήταν και είναι πάντα να προάγει τον πολιτισμό με κάθε μέσο και να επικοινωνεί ευαίσθητα θέματα.

Η παροχή κινηματογραφικών εμπειριών σε ευάλωτες ομάδες αποτελεί ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της κοινωνίας και των κοινοτήτων που παραμένουν αόρατες και απομονωμένες.

Πρόκειται για μια εντελώς νέα πρακτική όπου το κοινωνικό αποτύπωμα του κινηματογράφου θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του στην οπτικοακουστική βιομηχανία και να μεταφραστεί σε αυξανόμενο αριθμό νεανικού κοινού γενικότερα.

Επηρεάζει πραγματικά την οπτική των ανθρώπων για το τι μπορεί να κάνει ένας κινηματογραφικός χώρος με κοινωνικούς όρους μέσα σε μια κοινότητα.

Προσελκύει πραγματικά νέο κοινό και στοχεύει σε μειονεκτούσες ομάδες της κοινωνίας.

 

Οφέλη

 

Είναι σαφές ότι το project παράγει άμεσα κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη στις κοινότητες.

Από κοινωνική σκοπιά, το «Hope on the Big Screen» μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κοινότητας και ανήκειν στους φιλοξενούμενους στις δομές που μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι και αποκομμένοι από το νέο τους περιβάλλον. Μπορεί επίσης να προσφέρει στους πρόσφυγες μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους με άλλους, προωθώντας τη διαπολιτισμική κατανόηση και ανεκτικότητα.

Όσον αφορά τα πολιτιστικά οφέλη, αυτό το έργο θα μπορούσε να διευρύνει την κατανόηση και την εκτίμηση των διαφορετικών προοπτικών και τρόπων ζωής από τους θεατές. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των προσφυγικών κοινοτήτων.

Αμέτρητα είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη του project. Επιπλέον η ταινία προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω της κινηματογραφικής αφήγησης και της διάδοσης των πληροφοριών σχετικών με το περιβάλλον, την αειφορία και τη βιωσιμότητα.

Επιπροσθέτως το έργο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για εκπαίδευση και υπεράσπιση, ευαισθητοποιώντας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και προωθώντας θετική δράση και αλλαγή.

 

Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ

 

Ενδεικτικές δράσεις του κινηματογράφου Τριανόν για το τελευταίο έτος.

Συμπεριληπτικότητα

Ο άξονας όλων των δράσεών μας είναι η συμπεριληπτικότητα. Οι ενέργειές μας αγκαλιάζουν όλο το κοινωνικό φάσμα. Ο κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ μεταξύ άλλων σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει Φεστιβάλ όπως

-    Διαπολιτισμικές συναντήσεις σε συνεργασία με τις κοινότητες των μεταναστών στην Αθήνα. Ο κινηματογράφος Τριανόν δίνει βήμα έκφρασης στις κοινότητες των μεταναστών που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας επί σειρά ετών πολιτιστικές δράσεις στον κινηματογράφο Τριανόν. Στόχος των δράσεων είναι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην πολιτιστική ζωή του τόπου, η προβολή και προώθηση της κουλτούρας άλλων λαών και ο δημιουργικός διάλογος με το πολύχρωμο μωσαϊκό που αποτελεί την ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την επικοινωνιακή υποστήριξη των πρεσβειών, των μορφωτικών ινστιτούτων, των εμπορικών επιμελητηρίων και των συνδέσμων των εκάστοτε χωρών.

- 

Τοποθεσίες – Δομές

HopeontheBigScreen

Τα μέρη στα οποία σχεδιάζουμε να υλοποιηθεί το έργο/ πρότζεκτ είναι τα παρακάτω

 1. Κ.Υ.Τ. Φυλάκιο
 2. Κ.Ε.Δ. Λέσβου
 3. Κ.Ε.Δ. Χίου
 4. Δομή Σιντικής
 5. Δομή Σερρών
 6. Δομή Πολυκάστρου
 7. Δομή Λαγκαδικίων
 8. Δομή Αλεξάνδρειας
 9. Δομή Αγίας Ελένης
 10. Δομή Θήβας
 11. Δομή Κουτσόχερου
 12. Δομή Πύργου
 13. Δομή Κατσικά Ιωαννίνων
 14. Δομή Ελαιώνα
 15. Δομή Ελευσίνας
 16. Δομή Κορίνθου
 17. Δομή Φιλιππιάδας
 18. Δομή Βόλου
 19. Δομή Κάτω Μηλιάς
 20. Κ.Ε.Δ. Κω

 

Με εκτίμηση

Κινηματογράφος Τριανόν

Additional Info

 • Διάρκεια: 00:00

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media