ΣΙΝΕΜΑ Ψ

 

Σινεμά Ψ 2023

 

«Η ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη»

 

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται εφέτος με τον θεσμό «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» που μετονομάζεται εφεξής «Σινεμά Ψ» στον κινηματογράφο Τριανόν, απ’ όπου ξεκίνησε το 2008.

Η θεματική του εφετινού προγράμματος «Η ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη» επιδιώκει τη συμμετοχή στην περιρρέουσα επίκαιρη συζήτηση, που αφορά την αναγνώριση της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας και τον επαγγελματικό ρόλο του ψυχοθεραπευτή.

Μέσα από τις μεταφορές, τις μεταθέσεις, τις μετωνυμίες, την σημειολογία, αλλά και την αισθητική της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μας δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουμε, αλλά και να μιλήσουμε για τις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και προσεγγίσεις, την πρόσληψη τους από την κοινωνία αλλά και την αποτελεσματικότητα τους.

Αμέσως μετά από κάθε προβολή, θα ακολουθεί συζήτηση με την συμβολή ψυχιάτρων και καλλιτεχνών, η οποία θα επιτρέψει στους παρευρισκόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος για ένα τόσο επίκαιρο, ουσιαστικό και παράλληλα συχνά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Στόχος του αφιερώματος είναι η τριπλή συνάντηση του υποκειμενικού λόγου του θεατή με τον λόγο του δημιουργού και τον λόγο της επιστήμης, της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας, με πρόθεση την ανάδειξη του κρυφού αλλά και φανερού λόγου της ταινίας.

Το πρόγραμμα των προβολών υπαγορεύεται αφ΄ ενός από το ερώτημα «Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης στη μελέτη του κινηματογραφικού σημαίνοντος;», ερώτημα που έχει ήδη τεθεί από τον ChristianMetz, και αφ’ ετέρου, από την επιθυμία της ίδιας ψυχιατρικής κοινότητας να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου και να συναρθρώσουμε έναν κοινό λόγο για την κοινωνία και τα προβλήματά της, μέσα από την δυναμική ταινιών εμπνευσμένων δημιουργών. Η ψυχοδυναμική προσέγγιση του ανθρώπου και των κοινωνικών ομάδων μέσω του σινεμά αποτελεί ένα είδος «εφαρμοσμένης ψυχοθεραπείας», αξιοποιώντας την ενσυναισθητική δύναμη της τέχνης διευρύνοντας την ερμηνευτική της ικανότητα.

 

Πρόγραμμα Προβολών 2023

 

 • Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 18:00

  Μία Επικίνδυνη Μέθοδος
  A Dangerous Method, David Cronenberg, 2011, 99'
 • Κυριακή 5 Μαρτίου στις 18:00

  Μία άλλη γυναίκα
  Another Woman, Woody Allen, 1988, 81'
 • Κυριακή 2 Απριλίου στις 18:00

  Augustine
  Alice Winocour, 2012, 104'
 • Κυριακή 14 Μαΐου στις 18:00

  Συνηθισμένοι Άνθρωποι
  Ordinary People, Robert Redfort, 1980, 124'
 • Κυριακή 11 Ιουνίου στις 20:00

  Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ
  Good Will Hunting, Gus Van Sant, 1997, 126'

 

Εισιτήριο 7 ευρώ

Links

https://psych.gr/

https://www.viva.gr/tickets/cinema/sinema-ps/

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media