Βραβείο Κοινού LUX 2024

Βραβείο Κοινού LUX 2024

 Δείξε το πάθος σου για τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο

Δες, Βαθμολόγησε και Κέρδισε
Μπες τώρα στην πλατφόρμα https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/el/

Οι Πέντε Υποψήφιες ταινίες είναι:

 

1) 20,000 Species of Bees

Σκηνοθεσία: Estibaliz Urresola Solaguren

movie-1693557675510

Ένα 8χρονο παιδί παλεύει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι του απευθύνονται διαρκώς με τρόπους που το μπερδεύουν. Ένα καλοκαίρι, στο αγροτικό σπίτι μιας θείας της που ασχολείται με τις μέλισσες, η ζωή του παιδιού και της μητέρας του θα αλλάξουν για πάντα.

 

2) Fallen Leaves

Σκηνοθεσία: Aki Kaurismäki

movie-1693557675577

Το Fallen Leaves αφηγείται την ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων (Alma Pöysti και Jussi Vatanen) που συναντιούνται τυχαία μέσα στη νύχτα του Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον πρώτο, μοναδικό και απόλυτο έρωτα της ζωής τους. Η πορεία τους προς αυτόν τον αξιοσέβαστο στόχο επισκιάζεται από διάφορα προβλήματα: εκείνος είναι αλκοολικός, αριθμοί τηλεφώνου χάνονται, δεν ξέρουν ο ένας το όνομα του άλλου. Η ζωή έχει μια τάση να βάζει εμπόδια σ’ αυτούς που αναζητούν την ευτυχία. Η τρυφερή αυτή τραγικωμωδία, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι είχε χαθεί, είναι το τέταρτο μέρος της τριλογίας του Aki Kaurismäki για την εργατική τάξη («Shadows in Paradise», «Ariel» και «The Match Factory Girl»).

 

3) On the Adamant

Σκηνοθεσία: Nicolas Philibert

movie-1693557675581

Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας «Adamant» είναι μοναδικό στο είδος του: είναι πλωτό. Βρίσκεται στον Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού, και υποδέχεται ενήλικες που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, προσφέροντάς τους φροντίδα που τους προσγειώνει στο χρόνο και στο χώρο και τους βοηθά να αναρρώσουν ή να διατηρήσουν το ηθικό τους. Η ομάδα που διαχειρίζεται το κέντρο είναι μία από εκείνες που προσπαθούν να αντισταθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην υποβάθμιση και την απανθρωποποίηση της ψυχιατρικής. Η ταινία μας προσκαλεί να επιβιβαστούμε σε αυτή την πλωτή δομή και να γνωρίσουμε τους ασθενείς και τους φροντιστές που καθημερινά της δίνουν ζωή.

 

4) Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ

Σκηνοθεσία: Anna Hints

movie-1693557675584

Κρυμμένη σε ένα καταπράσινο δάσος στη νότια Εσθονία, μια ομάδα γυναικών συναντιέται στο ασφαλές σκοτάδι μιας σάουνας καπνού για να μοιραστεί τις πιο μύχιες σκέψεις και τα μυστικά της. Τυλιγμένες μέσα στην πυκνή ζέστη της σάουνας, ξεγυμνώνονται για να αποβάλουν τους φόβους και τη ντροπή που έχουν παγιδευτεί στο σώμα τους και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

 

5) ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Σκηνοθεσία: Ilker Çatak

movie-1693557675588

Η Carla Nowak, μια νεαρή καθηγήτρια που διδάσκει γυμναστική και μαθηματικά σε λύκειο, εμφανίζεται για το πρώτο της μάθημα στο καινούριο της σχολείο. Αυτό που διακρίνει πρωτίστως την Κάρλα από τους νέους συναδέλφους της είναι ο ιδεαλισμός της. Όμως μια σειρά ανεξιχνίαστων κλοπών μολύνει την ατμόσφαιρα ανάμεσα στους διδάσκοντες. Όταν ένας Τούρκος μαθητής κατηγορείται και καλείται ταπεινωτικά να εμφανιστεί μπροστά στον διευθυντή, η Carla αποφασίζει να το ψάξει. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας και προς έκπληξη όλων, αποκαλύπτει τον δράστη: είναι άσημη γραμματέας του σχολείου, Friederike Kuhn. Η αποκάλυψή της όμως θέτει την Κάρλα μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα: Η Friederike Kuhn είναι η μητέρα του πιο ταλαντούχου μαθητή της, Oskar Kuhn. Η Carla χάνει σταδιακά αλλά σταθερά τον έλεγχο της κατάστασης. Από τη μία πλευρά, απομονώνεται όλο και περισσότερο από τους συναδέλφους της. Από την άλλη πλευρά, η Carla πρέπει να αντιμετωπίσει την ψυχολογική πίεση που έχει προκαλέσει στον Oskar, καθώς τα άλλα παιδιά αρχίζουν να τον αποκαλούν «γιο της κλέφτρας». Η διεύθυνση του σχολείου έχει μια απλή λύση για τέτοιες περιπτώσεις: ο Oskar θα πρέπει να πάει σε κάποιο άλλο σχολείο. Ο Oskar, απτόητος όπως και η μητέρα του που έχει πια αποβληθεί από το σχολείο, επικοινωνεί με τη σχολική εφημερίδα. Δημοσιοποιεί την άποψη της μητέρας του, γεγονός που πυροδοτεί μια έντονη συζήτηση γύρω από την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

 

 

Media

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media